Top

De Alpaca

De alpaca (Vicugna pacos) is een Zuid-Amerikaanse berglama en stamt af van de kameelachtigen (Camelidae). Op de hoogvlakten van de Andes leeft de alpaca tezamen met zijn soortgenoten de lama, de vicuña en de guanaco.

In de Andes wordt de alpaca als huisdier gehouden. Dit vooral voor zijn wol. Hij leeft daar op grote hoogten waar de temperatuur behoorlijk kan verschillen. De dieren zijn echter bestand tegen alle weersomstandigheden.

Alpacawol is warm, zacht en sterk. De wol isoleert bij kou en ademt bij warmte. Het is hypoallergeen en waterafstotend. Het is een prachtig natuurproduct.

Een alpaca wordt niet veel hoger dan 90 cm. De alpaca zie je meestal in de kleuren zwart, roodbruin of wit. Een bontkleurige alpaca is zeldzaam.

Een mannetje wordt hengst of macho genoemd. Een vrouwtje noemt men merrie of hembra en de jonge alpaca’s heten veulens of cria.

Er zijn twee soorten alpaca’s, te weten de huacaya alpaca en de suri alpaca. De suri's zijn minder bekend en hun vacht is anders van structuur deze hangt in krullende slierten naar beneden.

Ze hebben een zacht karakter en worden graag geaaid. Het zijn ontzettend leuke en lieve dieren. Ze zijn niet alleen nieuwsgierig en intelligent, maar ook nog eens vriendelijk in de omgang. Ze spugen en bijten niet naar mensen, soms wel naar elkaar.

Het zijn kuddedieren. Alpaca’s communiceren met elkaar. Dit wordt hummen genoemd. Aan de toon kun je dan ook horen of ze in hun hum zijn.